ایمنی کار با جرثقیل های متحرک

جرثقیل های متحرک یکی از پرکاربردترین وسایل و تجهیزات باربرداری در انبارها می باشند . دانستن نکات ایمنی در خصوص نحوه کار با این تجهیزات باربرداری امکان بروز حادثه را در محل های بار برداری و در انبار ها به حداقل می رساند .

در این نوشته سعی بر این شده که آنچه را یک انباردار قبل و در هنگام کار با این وسیله باربرداری باید مد نظر داشته شود به صورت خلاصه به اشتراک گذاشته شود : 

1- از معتبر بودن گواهینامه سلامت فنی تجهیز باربرداری قبل از شروع به کار آن از طریق فرد یا واحد متولی کسب اطمینان نمایید ، در غیر اینصورت از شروع به کار تجهیز مذکور جلوگیری نمایید .

2- از پایدار بودن سطحی که قرار است محل استقرار جرثقیل جهت انجام عملیات باربرداری واقع گردد کسب اطمینان نمایید . حتماً زیر جک ها الوار چوبی مناسب یا به اصطلاح چهار تراش چوبی قرار دهید .

3- به صورت چشمی و قبل از شروع عملیات از وجود نشتی روغن در تجهیزات هیدرولیکی و مسیرهای آن و سالم بودن سیم بکسل ها و قطعات متحرک کسب اطمینان نمایید .

4- شعاع بار برداری و تراز ارتفاعی تقریبی را کنترل فرمایید . حریم باربرداری باید فاقد موانع طبیعی مانند سیم های انتقال برق و … باشد . حداقل فاصله ایمنی 6 متر است .

5- یادتان باشد که فرد کمک کننده به راننده جرثقیل باید فردی آشنا به قواعد و علایم باربرداری یا ریگر مسلط هماهنگ با راننده جرثقیل باشد .

6-از داشتن گواهینامه راننده توسط فرد یا واحد ذیربط کسب اطلاع فرمایید . توجه داشته باشید که مهارت اصل مهمی در کار با تجهیزات باربرداری است . فلذا تنها به داشتن گواهینامه راننده کفایت نفرمایید و در صورت مشاهده هر گونه عدم تسلط راننده به عملیات بار برداری آنرا متوقف نمایید .

7-از تناسب وزنه مورد باربرداری با ظرفیت تجهیز کسب اطمینان فرمایید .

8-از ثبات شرایط آب و هوایی کسب اطمینان نمایید . این کار توسط افراد متخصص و در هنگام صدور مجوز کار ( پرمیت ) مورد بررسی قرار خواهد گرفت . در صورت اینکه عملیات را در فضای باز انجام می دهید با تغییر شرایط پایدار مانند وزش باد و … سریعا موارد را از افراد متخصص پیگیری نمایید و تا تعیین تکلیف آن کار را متوقف نمایید .

9-جابجایی افراد توسط جرثقیل در ارتفاع فقط با بکارگیری تجهیزی به نام MAN BASKET مجاز می باشد .

10-تا پایان بار برداری راننده نباید کابین خود را برای انحام امور جانبی ترک نماید .

11-از نگه داشتن بار در ارتفاع و در حالیت لیفت جداً خودداری فرمایید .

12-در نوع بوم خشک اگر طول بوم زیاد است ، در زمان استراحت بود را بر روی زمین قرار دهید .

13-راننده فقط باید با ریگر خود هماهنگ باشد . از صدور فرمان های جانبی که منجر به گیج شدن راننده یا اشتباه آن می گردد خودداری نمایید . 

14-توجه داشته باشید که ریگر 1 نفر باید باشد .

15-در محیط شلوغ یا پر سر و صدا که احتمال دارد صدای راننده و ریگر به یکدیگر نرسد حتماً از تجهیز بی سیم استفاده نمایید .

16-تحت هیچ شرایطی افراد را بین بار و اجسام یا زیر آن قرار ندهید .

17-کلیه بارهای معلق یا سبد حمل نفر تا زمان اتصال به زمین باید توسط TAG LINE کنترل شوند . 

18-همزمان دو بار را با یکبار لیفت بلند ننمایید .

19-از تجهیز استاندارد برای اتصال ها استفاده نمایید . استعلام هویت آنها را می تواند از طریق تگ گذاری آنها یا از واحد ایمنی اقدام نمود .

20-جک های تعادلی باید تا انتها باز شوند در نتیجه از باربرداری از فضای کمتر از مورد نیاز تا باز شدن کامل جک ها خودداری نمایید . 

21-راننده باید حتماً بار را ببینید در غیز اینصورت تجهیز بی سیم و ریگر با مهارت را حتماً مد نظر قرار دهید . 

22-برای حمل بارهای سنگین ابتدا تجهیز را لیفت نمایید . اگر شرایط ایمن بود کار را ادامه دهید .

23-اصول استقرار فرد را در MAN BASKET مانند استفاده از هارنس و … رعایت نمایید .

24-تجهیز به ظاهر آسیب دیده مانند تسمه های بار برداری دارای پارگی در حاشیه یا … استفاده ننمایید . 

25-کار را در ساعات مجاز قید شده در پرمیت خود انجام دهید در غیر اینصورت با نظارت واحد ایمنی باید شرایط بار برداری در خارج از شرایط بار برداری مجاز مهیا گردد و مجوز کار شما تمدید گردد . 

ارسلان ایزدپناه شیرازی

ادمین وب سایت انباریها

admin

anbariha.ir

مهندس صنایع با بیش از 20 سال سابقه فعالیت در زمینه انبار و لجستیک کالا-دارای تجربه کار در سازمان های تولید و خدماتی

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *